Apua, koirani tappelevat keskenään!

Yksi koiranomistajan painajaisista on tilanne, jossa omat koirat käyvät toistensa kimppuun. Miten tälläisessa tilanteessa tulisi toimia? Voinko antaa koirien ratkaista kiistansa keskenään? Olenko epäonnistunut kouluttajana ja omistajana koirieni kanssa? Onko tilanne menetetty?

Miten tilanteessa tulee toimia?

Koirien tappelu tulee aina keskeyttää. Koirat eivät osaa lopettaa tappelua kesken ja väliin meneminen voi pelastaa koiran hengen. Kuitenkin sinun täytyy olla varovainen ja pystyttävä ajattelemaan järkevästi.

Ensin on siis hyvä vetää syvään henkeä. Rauhallisella toiminnalla voit tehdä myös koirien olon rauhallisemmaksi. Tosin tappelu tuskin vielä loppuu siihen. Tunnetila tarttuu. Jos menet paniikkiin, ongelmat pahentuvat ja tilanne kärjistyy.

Muista, ettet mene itse työntämään jalkaasi tai kättäsi koirien väliin. Saatat saada itse vahingossa osuman, vaikkei koira sitä tarkottaisikaan. Sinun on siis huomioitava oma turvallisuutesi ennen koirien erottamista. Jos paikalla on muita henkilöitä, pyydä apua. Mitä isompi koira, sen hankalampi ne on yksin erottaa. Koiria voi myös yrittää erottaa vesisuihkun avulla tms. Erottamiskeinon ei kuitenkaan tule olla väkivaltaa koiraa kohtaan. Esimerkiksi koiran potkiminen vastaavassa tilanteessa saattaa suututtaa koiran entisestään ja se puolustautuu hyökkäämällä potkijan kimppuun.

Joissain tapauksissa huutaminen saattaa auttaa, jos tilanne ei ole päässyt pahemmaksi. Tämän jälkeen koirien on hyvä päästä rauhoittumaan erillisiin tiloihin ja seuraava kohtaaminen suoritetaan koirat hihnoissa ja tarvittava määrä ihmisiä läsnä muistaen, että tilaa on oltava tarpeeksi, jotta koirat pääsevät myös kauemmas toisistaan niin halutessaan.

Voinko antaa koirien ratkaista tilanteen itse?

Et. Et missään nimessä voi. Koirat voivat tapella toisen kuolemaan asti, jos molemmat haluavat tapeltavan asian. Koirat eivät osaa keskustella asioista kuten ihmiset ja sopia, että tilanne on nyt ohi ja kaikki on okei. Ne tappelevat kunnes ja jos jompikumpi luovuttaa. Ehdottomasti suosittelen siis puuttuvaat koirien väleihin tappelutilanteissa!

Myös heikko elekielen osaaminen saattaa johtaa tappeluun.
Olenko epäonnistunut?

Tilanne ei ole vielä menetetty ja koirasi voivat edelleen olla parhaita kavereita ja jatkaa elämäänsä normaalisti. Sinun vastuullasi on tässä vaiheessa estää vastaavien tilanteiden uusiutuminen. Koirien kemiat eivät aina osu yhteen ja myös sisarrukset tappalevat. Koirien välinen tappelu ei siis tarkoita vielä, että toisesta joutuisi luopumaan. Tietysti myös tämä vaihtoehto on pidettävä mielessä, jos tilanne todella kärjistyy pahemmaksi ja koirien ja ihmisten eläminen hankaloittuu liikaa. On syytä muistaa, että jokaisen tulisi kyetä rentoutumaan omassa kodissaan. Jos joku ei tähän kykene, on jotain muutettava. Tilanne saattaa lähteä aivan mitättömästä asiasta ihmisen mielestä. Asiasta, jota ei olisi voinut arvata tai tietää. Tietysti jos sinulla on kaksi luista tappelevaa koiraa ja jätät niille yhteiseen tilaan luut mennessäsi töihin, on tapahtumaketju ihmisen syytä ja ajattelemattomuutta. Eikö kannata toimia niin, että kaikilla on hyvä olla?

Miten ehkäisen tilanteet?

Jos tiedät omistavasi koiran, joka on resurssiaggressiivinen, ota se huomioon arjessa ja älä ole typerän uhkarohkea.

Muutama syy mahdollisiin yhteenottoihin:

  • luu, ruoka
  • ihmiseltä saatava huomio
  • väsymys
  • liikkuva auto tai koira (siirretty aggressio) koira hyökkää esim. toisen koiran kimppuun, koska ei voi hyökätä liikkuvan auton kimppuun
  • tilan puute (on muistettava, että jokaisen tulee saada mm. nukkua rauhassa haluamallaan paikalla)

Jos koirallasi on resurssiaggressiivisuutta luiden suhteen, älä jätä koiria vartioimatta kun annat niille luut. Turvallisinta on pitää koirat eritiloissa kunnes ne ovat syöneet luunsa. Muista ennakoida tilanteita ja pidä ohjat aina omissa käsissäsi. Rauhoita koirat omiin oloihinsa nukkumaan ja päästä taas pirteinä valvotusti oleilemaan yhdessä. Väsymys aiheuttaa ärsyyntymistä myös koirilla! Päiväunituokio esimerkiksi kesälomalla ei ole yhtään huono idea!

Henkilökohtainen kokemus

Kaksi nuorimmaista ovat ottaneet vakavasti yhteen. Joku voi väittää, että syynä on koirien ikäero (11kk) tai se että molemmat ovat uroksia. Tiesitkö, että yleisempää on, että nartut ottavat yhteen kuin urokset?

Pojat ovat ottaneet muutaman kerran yhteen ja aina olen ne mennyt erottamaan. Voitte kuvitella, jos tappelusta tuli kuvassa näkyvä haava, kuinka olisi voinut käydä, jos en olisi mennyt väliin laisinkaan. Eräänä kertana tappelu päättyi siihen, että erotettuani ja eristettyäni toisen sisälle ja toisen ulos, huomasin, että juniorilla roikkuu jalasta iho. Vili kuskattiin eläinlääkäriin, jossa se nukutettiin ja haava putsattiin ja ommeltiin. Seuraavana päivänä tilanne oli jälleen normaali.

Kuvan kuvausta ei ole saatavilla.

Kaikki lähti liikkeelle maasta kaivetusta luusta, jota Vili puolusti ja Luka jääräpäänä ei osaa luovuttaa. Tiesin, että Vili vartioi ruokaansa ja nykyään se vartioi vain valkoisia rullaluita. Vastaavasta luusta tilanne kärjistyikin nopeasti tappeluksi.

Vahdittaessa luiden syönti onnistuu vierekkäinkin, mutta silti on oltava valppaana. Turhia riskejä on turha ottaa, joten pelataan mieluummin varman päälle. Meillä tilanne on nyt rauhoittunut ja tilanteita osataan varoa ja ehkäistä paremmin.

Vinkki! Tee lista asioista, joita koirasi puolustaa ja joista saattaa tulla riita. Aina ei voi kaikkea ennakoida, mutta osan voi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *