Johtajuusteoria

Etukäteen mainittakoon, että tekstin on tarkotus herättää ajatuksia, ei riitaa!

Oletko kuullut, että sinun on syötävä ennen koiraasi? Oria ei voi kouluttaa ruualla? Sinun tulee näyttää eläimellesi, että olet sen johtaja? Kissasi kostaa sinulle poissaolosi?

Tälläinen käsitys eläimistä ja niiden hallitsemisesta on onneksi jo suurimmaksi osaksi tungettu romukoppaan. Välillä siihen valitettavasti törmää. 

Ensimmäinen koiramme Ossi tuli meille vuonna 2005, jolloin meitä ohjeistettiin koulutuskirjoissa selättämään koiraa ja ulkoiluttamaan lenkillä koiraa vain meidän takanamme, ettemme menetä johtajan asemaa. Aluksi teimmekin näin, mistään ei löytynyt tarpeellista ja haluamaamme tietoa siitä, kuinka tehdä asiat koiralle mukaviksi. Onneksi löysimme lopulta hyvän koirakoulun ja saimme perehdytyksen varsinaiseen koiranomistajan maailmaan, jossa ihminen ei toimi johtajana vaan huoltajana ja on koiran turvana. Näinhän sen pitäisi toimia! Olemme omille lapsillemmekin suunnannäyttäjiä ja esimerkkejä, miksi me heitä selättäisimme ja pistäisimme kulkemaan selkämme takana. Tämä on kärjistetty rinnastus, tiedän, ettei ihmistä ja koiraa tulisi rinnastaa toisiiinsa. 

Johtajuusteoria on lähtenyt aivan käsistä, eikä siitä ole mitään tieteellistä tutkimusta taustalla. Laumahierarkia on täysin eri asia. Laumassa arvojärjestys vaihtuu sen mukaan, kuka haluaa resurssia eniten sillä hetkellä. Se voi olla siis aivan erilainen vuorokauden eri aikoina. Usein laumassa ns. ”johtaja” on vanhin yksilö, jolla on opittuna kaikki tarvittavat paikat, juomapisteet ja vaarat, joita se jakaa muille laumanjäsenilleen. Se ei tarkoita, että se pitäisi järjetöntä kuria laumassa. Tietysti laumalla on yhteiset säännöt, joita noudatetaan ja sääntöjenrikkoja saatetaan karkoittaa laumasta.

Hevosten kanssa usein kuulee, että sille pitää näyttää, kuka määrää. Usein näyttäminen tapahtuu lyöden ja raipalla hutkien. Kenen mielestä hyvä johtaja osoittaa väkivallalla ylemmyytensä? Mielestäni silloin, kun taidot loppuu, tulee väkivalta kuvioihin. Lisäksi se, että väkivalta pahentaa ongelmia. Hevosen luottamus ihmistä kohtaan katoaa ja se saattaa aiheuttaa monia vaaratilanteita. 

Nykyään termiä johtajuus koitetaan muuttaa positiiisempaan suuntaan. Tämän vuoksi, jos joku tulee puhumaan sinulle johtajuudesta, kannattaa pyytää häntä avaamaan kyseinen termi. 

Mitä sinun mielestäsi on hyvä johtajuus?

Miten hyvä johtaja käsittelee muita?

Kuvan kuvausta ei ole saatavilla.
Apua! Sängyssäni on koira, kuka nyt on johtaja!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *