Koiralle viileämpi kesä!

Helteellä on hyvä muistaa, että koira ei kykene poistamaan lämpöä kehostaan kuten ihminen. Me hikoilemme ihomme kautta, koira hikoilee kielen ja tassun pohjien kautta. Esimerkiksi läähättämällä koira tehostaa itsensä viilennysprosessia. Omistamalla kaksi lapinkoiraa saa harjoitella uusien viilennystapojen kehittämistä. Viime kesä oli varsinkin hyvin hankala koirien osalta. Talvella on helpompaa kun ei tarvitse mitään pukea niille.

Aivan ensimmäisenä täytyy muistuttaa, että koiraa ei pidä ottaa autoon odottamaan helteellä. Auto lämpenee aivan hurjan nopeasti ja ikkunan raolleen laitto ei asiaa auta. Mikäli olet kuitenkin onnekas ja sinulla on ilmastointi, jonka voit jättää päälle autossa odottelun ajaksi, kannattaa kirjoittaa lappu ikkunaan, missä mainitaan koiralla olevan asiat OK. Myöskään kaupan eteen ei pidä koiraa jättää oikeastaan milloinkaan, mutta helteellä vielä vähemmän. Koira ei myöskään ole auringonoton soveltuva kaveri. Toiset tykkää makoilla auringossa omasta tahdostaan ja se sallittakoon, mutta jätetään koirat kotiin kun mennään rannalle ottamaan aurinkoa.

Eliisa Kuusela a Twitter: "Älä jätä koiraa tai lasta kuumaan ...

Lenkin ajankohta on myös hyvä pohtia. Aikaisin aamulla ja myöhään illalla on kaikista viileintä. Voisiko koiran viedä silloin lenkille? Vältä keskipäivän kuuminta ajanjaksoa. Mieti myös, missä lenkität koiran. Viileä metsä voi olla hyvä vaihtoehto ja sijoita juoksulenkit iltaan tai ihan aamuun, jos sellaista harrastatte.

Tiedätkö miltä näyttävät terveet koirasi limakalvot? Niiden kuuluu olla vaaleanpunaiset (poikkeuksia löytyy toki, Dalilla on nimittäin mustat ikenet) ja kun painat niihin sormella vaalea täplä häviää hetkessä. Jos vaaleaa täplää ei synny, soita eläinlääkärille. Tarkista koirasi ikenien väri ennen tositilannetta. Myös koiran nahka kertoo mahdollisesta nestehukasta. Kun otat nahkaa sormiesi väliin ja päästät irti, nahkaan tulisi palautua normaaliin asentoon.

Lyhytkuonoisilla roduilla kuten mopsilla ja ranskanbulldogilla lyhyt kuono haittaa lämmönpoistoa. Niiden kanssa lenkit lyhyitä ja koiran ehdoilla. Lenkillä pyörtymiset ovat aina vakava asia. Kuulin eräästä naisesta, joka heittelee lyhytkuonoiselle koiralleen palloa. Välillä koira innostuu niin, että se pyörtyy kesken ”leikin”. Tämä on vaarallista! ”Leikki” kirjoitettu näin, sillä monelle koiralle pallon tai kepin tms. jahtaaminen on pakkomielle, joka nostattaa koiran stressiä hurjasti. Omistajalle se on tietysti helppo tapa saada koira juoksemaan, mutta onko se koiran hyvinvoinnille hyväksi.

Kotona asuntoa voi viilentää tuulettimilla, joita kannattaa olla muutama eri puolella. Meillä lappalaiset parkkeraavat tuulettimen eteen nimittäin. 🙂

Myös erilaisia viilennystuotteita on markkinoilla kuten viilennysalusta tai viilennyshuivi. Nämä toimivat joillain ja joitain ei kiinnosta lainkaan. Meillä viilennysalusta ei ollut ollenkaan hitti, vaikka olin varma sen tarpeellisuudesta. Viilennys huivit ei oikein lappalaisella auta kun karva on niin paksua. Luka tosin aktivoi itseään tuhoamalla ne, joten Vili ei ole päässyt kokeilemaan, jolle ne luultavasti toimisivat hyvin kun karvaa on vähemmän. Märkä pyyhe voi toimia myös halvempana versiona.

Kuvan kuvausta ei ole saatavilla.
Dali ja märkä pyyhe varjossa

Uusin kokeilemani asia on vetää trimmerillä koira kaljuksi. Luka nautti kun paksu karva lähti pois ja nyt lapinkoira on jopa palellut ehkä ensimmäistä kertaa elämässään. Suosittelen lämpimästi. Olin epäilevä, miten turkki kasvaa takaisin ja asian hankaluudesta, sillä Luka on herkkis käsittelyasioissa. Kuitenkin kun turkki alkoi tippua niin koiran ilme oli onnellinen, eikä pyristelty lainkaan vastaan. Se oli kaiken lisäksi paljon helpompaa kuin kuvittelin. Tosin näyttelykampauksia saisi treenata aika paljon, mutta kun on oma koira ja sen vetää kaljuksi niin ei tarvitse tulla täydellistä. Lisäksi kyselin paljon tutuilta trimmaajilta karvan takasinkasvusta ja eiköhän sieltä tule koiralle turkki takaisin.

Kuvan mahdollinen sisältö: koira, ulkoilma ja luonto

Pihalle tai parvekkeelle voi myös laittaa lasten uima-altaan ja täyttää sen vedellä. Meillä se oli viime kesänä suosittu ja suosiota lisäsi kun välillä sieltä etsittiin uppoavia nakinpalasia ja välillä sinne päätyi lelu uiskentelemaan.

Kuvan kuvausta ei ole saatavilla.

Yksi helpoista viilennyskikoista on ruoka! Tunget pakkaseen ruokaa ja siinä on koiralle jäätelö. Meillä käytetään mm. jauhelihalla täytettyjä pakastettuja kongeja, pakasterasiaan esimerkiksi koiranmakkaraa tai kissanruokaa, vettä mukaan ja pakastimeen. Myös pakastetut luut sopivat hyvin tähän tarkoitukseen. Tietysti kaikennäköisiä saa myös nykyään ostettua. Koiranjäätelöä myydään eläintarvikeliikkeissä, mutta se ei ole halpavaihtoehto, jos sellaista hakee. Yksinkertaisesti myös erikokoiset jääpalat voivat olla hitti.

Kuvan kuvausta ei ole saatavilla.
Voit myös itse tehdä pakastettua herkkua esimerkiksi jauhelihasta tai muusta herkusta.

Muistakaa siis suojautua auringolta, laittaa aurinkorasvaa, jos on tarve ja pitää nesteytyksestä kunnossa. Juoda kannattaa kohtuudella usein eikä hirveää määrää kerrallaan, liika vedenjuontikin voi tappaa. Tosin sitten saa latkia kunnolla menemään.

Kuvan mahdollinen sisältö: 1 henkilö, hymy

Turvallista kesää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *