Lajityypillinen käyttäytyminen -hevonen

Hevonen on laumaeläin. Se saa laumasta paljon tukea ja tätä kanattaa käyttää hyödyksi koulutuksessa ja muissa asioissa. Tarvehierarkiassa seura on hevoselle todella korkealla. Hevonen valitsee mieluummin hieman huonot olosuhteet, jotta saa olla kosketuksissa toisten hevosten kanssa. Näköyhteys ei korvaa kosketusta. 

Kuvan kuvausta ei ole saatavilla.

Hevonen on myös saaliseläin ja sillä on vahva pakoreaktio, se ilmenee erilaisin pienin ja suurin reaktioin. Hevosen kanssa puuhaillessa on hyvä tiedostaa juuri sen yksilön synnynnäinen pakoreaktio. Sitä on todella hankala ellei mahdoton kouluttaa pois. Miten hevosesi reagoi pelottavaan asiaan? Mitä käytöksiä sen pakokäyttäytymiseen kuuluu?

Pakoreaktio esteestä. Tämä hevonen olisi pitänyt kouluttaa positiivisen kautta pitämään hyppäämisestä, eikä pakottaa yli.

Hevonen on rakeenteeltaan luotu liikkumiseen. Sen jokainen kehonosa on luotu sitä varten. Ainoa heikkous hevosessa liikkumisen suhteen ovat keuhkot, jotka eivät voi vaihtaa kaasuja sydämen tahtiin. Onneksi hevosen suolisto auttaa omalla pumppaavalla liikkeellään pallean toimintaa. Hevonen liikkuu päivisin luonnossa useita kilometrejä etsien ruokaa. Nykyhevonen ei pääse aina toteuttamaan tätä käytöstarvetta, sillä se seisoo tallissa monta tuntia vuorokaudessa. Tämä lisääkin stereotyyppisen käytöksen muodostumista, kuten imppaamisen tai kutomisen. Stereotypia on aina oire jostain. Sitä ei pidä yrittää tukahduttaa, vaan ratkaista, mistä se johtuu. Stereotypia auttaa hevosta vähentämään hieman stressiä. Se on parempi keino kuin sulkeutuminen. Silti se on haitallista hevosen hyvinvoinnille ja terveydelle.

Hevosella on myös laiduntamisen tarve. Jos se ei saa purkaa käytöstä esimerkiksi mineraalien etsimiseen tarhasta, se patoutuu. Patouma saattaa purkautua jonain muuna ongelmakäytöksenä tai stereotypiana. Tarpeen estyminen heikentää hyvinvointia. Myös jälkeläistenhoito on on myös tammoille tärkeä käyttäytymistarve.

Kuvan kuvausta ei ole saatavilla.

Hevonenhan syö luonnossaan pieniä määriä ja usein. Hevoselle ihanteellinen määrä tallioloissa olisi annos viidesti päivässä. Jos hevosen maha pääsee tyhjenemään, vatsahapon eritys ei silti lakkaa. Tyhjään vatsaan kerääntyy happoja, jotka voivat aiheuttaa haavaumia ja vakavampia oireita. Sen vuoksi sylki on tärkeää hevoselle, sillä se neutralisoi vatsahappoja. Sylkeä erittyy kun hevonen käyttää hampaitaan eli syö esimerkiksi rehua. Mössöjen syöttäminen ei edistä syljentuotantoa. 

Kuvan mahdollinen sisältö: hevonen, ulkoilma ja luonto
Ratsastajan selkään nouseminen ei ole pieni asia hevoselle. Sitä pitää siedättää moneen asiaan ennen kuin se on ratsastajalle sekä hevoselle turvallista. Kuvassa harjoittelemme Martan kanssa painon laittamista selkään. Kuvassa myös paraskaveri Pinja pitämässä Martalle seuraa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *