Mikä on hyvä palkka koiralleni?

Usein koirakoulutuksessa puhumme siitä, että koirillamme toimii lelu- tai ruokapalkka. Onko muita tapoja palkita koiraa oikeasta käytöksestä?

Jokainen toivottavasti nykypäivänä tietää, että koiraa voi palkata erilaisilla ruuilla ja nameilla. Tarjontaa ja vaihtoehtoja on paljon. Ihmisen tulee kuitenkin muistaa, ettei ihminen määrittele palkkiota vaan sen tekee koulutettava eläin, tässä tapauksessa koira. Ruoka on usein hyvä motivoimaan koiria, mutta kaikille se ei ole hyvä palkka. Itse asiassa se voi toimia myös rangaistuksena koiralle, mutta rangaistuksista kirjoittelen enemmän myöhemmin. Jos et ole varma, mikä on koirasi lempihekku, anna koirasi näyttää se sinulle. Teet sen asettamalla koiran eteen n. 3-5 erilaista herkkua, joista koirasi saa valita syömisjärjestyksen. Ensimmäisenä syöty herkku on paras palkkio, ainakin siinä tilanteessa. Koirankin mieli saattaa vaihdella ja välillä kanan sijaan koira haluaakin mahalastuja tai keitettyä sydäntä. Kysy siis koiraltasi, mitä se haluaa.

Lelupalkka usein herättää koiran metsästyskäyttäytymisen ja saa sen pinkomaan heitetyn pallon tai lelun perään. Lelujen kanssa on tärkeä muistaa, että niitä voi käyttää liikaa! Jos heität koirallesi päivittäin monta tuntia palloa, koirastasi muodostuu pallohullu, jonka stressitasot nousevat lopulta jo pallon näkemisestä. Tälläisille koirille kannattaa käyttää jotakin muuta palkkaa mieluummin. Lelun kanssa myös oppimistahti hidastuu, koska palkkaamiseen kuluu paljon aikaa. Tämä ei siis ole kovin käytännöllistä, jos opetetaan uutta asiaa, jossa pitäisi olla usein monta toistoa peräkkäin. Muista, että maahan heitetty lelu on raato, joka ei kykene liikkumaan. Moni koira tarvitsee liikettä, jotta lelu olisi kiinnostava. Yhdessä leikkiminen on siis mainio tapa leikittää koiraasi ja lelu herääkin henkiin. Samalla vahvistatte suhdettanne ja pidätte yhdessä hauskaa.

Kuvan kuvausta ei ole saatavilla.
Lelupalkkana voi hyvin toimia myös esimerkiksi kengät

Moni koira palkkaantuu myös ihmisen huomiosta. Niin hyvissä kuin huonoissakin asioissa. On siis syytä muistaa kehua ja rapsutella koiraa, jos se pitää siitä. Kokeilemalla löytyy ne parhaimmat paikat rapsutuksille ja äänensävyä muuttamalla pystyy kehua koiraa leikkisämmällä äänellä, joka yleensä ainakin saa hännän heilumaan. Jos koirasi kuitenkin tekee jotain hienoa ja ei niin välitä rapsuttelusta palkaksi, niin käytä ennemmin koiralle kelpaavaa palkkiota ja älä ota sitä henkilökohtaisesti. Voit kokeilla, pitääkö koira milloinkin silittämisestä kahden sekunnin säännöllä. Silitä koiraasi 2s ja nosta käsi hetkeksi ylös. Jos koira siirtyy pois, se ei halua juuri nyt tulla silitetyksi, mutta jos se jää paikalleen, on se ollut sille mukavaa puuhaa.

Tilantarve koirilla on usein suurempi kuin osaamme kuvitella. Usein jännittävästä asiasta kauemmas pääsy on palkinto, sillä se helpottaa koiran oloa ja stressitasoja. Tämä kannattaa siis huomioida lenkillä, jos koirasi reagoi muihin koiriin, ihmisiin, kulkuneuvoihin etc. Mene kauemmas koiralle jännittävästä asiasta ja sitten koira voi halutessaan itse tulla lähemmäs. Tämä näkyy hyvin myös hihnan pituudessa. Jos koira saa olla pidemmässä hihnassa kuin esim. 2m pituisessa hihnassa, muuttuu koira rennommaksi ja se saa samalla enemmän tilaa mahdollisesti sitä jännittävästä ihmisestä tai se saa kerrankin mennä haistelemaan niitä ihania ojia, jonne taluttaja ei ole halunnut seurata perässä lyhyemmässä hihnassa.

Myös juokseminen ja haistelu ovat koiralle hyvin palkitsevia asioita. Esimerkkinä oma Luka lapinkoirani noin vuosi sitten Vappu Alatalon hyppytekniikkavalmennuksessa, jossa harjoitellaan koiralle hyvää tekniikkaa esteiden ylittämiseen, jolloin Lukan kanssa oli aina välillä juostava yhdessä pieni pätkä, jotta tyyppi jaksoi jälleen keskittyä olennaiseen asiaan. Haistelua ja itse nenän käyttöä tapahtuu jatkuvasti. Hajumaailma on niin valtava, ettemme kykene edes sitä käsittämään. Esimerkiksi toisen koiran hajun seuraaminen tuottaa koiralle mielihyvää, joka jälleen vahvistaa tekemistä entisestään. Lenkillä sitä voi käyttää palkkiona esimerkiksi pyytämällä istumaan tai muun tempun ennen kun koira saa mennä lupasanalla kiinnostavan hajun luokse.

Kuvan kuvausta ei ole saatavilla.
Yhdessä tekeminen on tärkeää. Luka agilityharjoituksissa.

Leikkiminen muiden koirien kanssa on myös palkka, jota kannattaa käyttää. Ennen toisen tervehtimistä kannattaa ottaa koira kuulolle pyytämällä se esimerkiksi istumaan ja vasta lupasanalla leikkimään toisen kaverin luokse. Leikkimisen aikana koira myös oppii käyttämään elekieltään ja ymmärtämään sitä. Siksi pentuna onkin tärkeää, että koira näkee mahdollisimman monenlaisia koiria, jotta elekielen lukutaito kehittyy entistä paremmaksi.

Muita loistavia palkkoja koiralle voi olla metsässä kulkeminen, vapaana olo (jokainen koira tarvitsee vapaanajuoksentelua), vesi, kaivaminen ja rauhassa oleminen. Keksitkö muita palkkoja, joita ei kirjoituksessa mainittu? Mikä on oman koirasi paras palkka?

Järvessä viilentyminen voi olla palkkio tai rangaistus. Muistathan aina mennä koiran ehdoilla.

Vinkki! Kannattaa kirjoittaa ylös oman koirasi TOP 5 palkat, saa olla myös enemmän. Annan omista koiristani esimerkit:

Vili TOP 5 palkat

Ruoka (ahne koira, joten lähes kaikki toimii palkkana)

Minun huomio (aivan minun koirani, joka palkkaantuu jo minun katseestani)

Nenän käyttö

Toinen koira, erityisesti oman perheen

Rauha

Vili lepäilemässä saunan pukuhuoneessa.

Dalin TOP 5 palkat

Ruoka

Rapsuttelu

Yhdessä leikkiminen

Vapaana olo

Treenaaminen

Lapinkoiralle yksi ehdottomasti parhaimmista palkinnoista on lumi.

Lukan TOP 5 palkat

Juokseminen

Ruoka

Leikkiminen

Ihmisen kanssa puuhaaminen

Hajut

Lukan kanssa hyppytekniikka kurssilla. Käytimme juoksemisen palkintoarvoa hyväksi motivaation ylläpitämisessä. Eli aina kun koiralla meinasi kiinnostus loppua, pingottiin yhdessä pellolla, jonka jälkeen oli taas energiaa keskittyä itse tekemiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *