Voiko nakki olla rankaisu?

Nykyään puhutaan siitä, että kouluttamisen tulisi tapahtua positiivisella vahvisteella ja ilman rankaisuja. Onko tämä kuitenkaan mahdollista? Keksitkö rankaisuja, joita käytät arjessanne? Mitä sinulle tulee mieleen sanasta ”rangaistus”?

Kun puhutaan rankaisemisesta ja rangaistuksista, ihmisille tulee helposti mieleen sähköpannat ja koiran kurittaminen. Itsellenikin tuli aikaisemmin, kunnes aloin pohtia tekemiäni ratkaisuja koulutuksessa. Koulutuksessa ei voi käyttää pelkkää positiivista, sinne sekoittuu väistämättä rankaisuja. Rankaisun ei tarvitse olla kuitenkaan väkivaltaista tai tuottaa kipua kenellekään. Mietitäänpä tilannetta, jossa koirasi haluaa kädessäsi olevan nakkipaketin, mutta laitatkin paketin jääkaappiin sen sijaan, että antaisit sen koirallesi. Tämä on rankaisu. Koira menetti haluamansa nakkipaketin jääkaappiin. Tai avaat oven, mutta laitatkin sen kiinni, sillä koirasi ei istu, kuten haluat sen tekevän. Oven kiinni meno on rankaisu, sen aukeaminen ja siitä kulkeminen on palkkio. (Tämäkin vain, jos koirasi haluaa mennä ulos! Oven kiinnilaitto voi olla myös palkinto, jos koira ei halua ulkoilla juuri sillä hetkellä. Lapinkoirien omistajana en osaa tunnistaa tälläistä ongelmaa 😉 )

Myös tilan rajaaminen voi olla rankaisu. Tässä tapauksessa ulos jääminen.

Me ihmiset kuvittelemme tietävämme, mitä koira haluaa palkkioksi. Jos koirasi rakastaa rapsutteluja kotona, treenikentällä ne saattavat olla paha rankku koirallesi, joka odottaa taskussasi olevaa lihapullaa. Pyydä joku kuvaamaan, kun palkitset koiraasi. Onko koira mukana siinä vai väistääkö pois altasi ja jää odottamaan muuta palkkaa? Tai jos koirasi on hulluna siihen tiettyyn namiin, se saattaa olla hankalassa tai todella mahtavassa paikassa huono palkka. Silloin saattaa toimia paremmin lelu, rapsuttelu tai jokin muu. Se selviää vain kokeilemalla!

Muista, että oma mielesi saattaa muuttua eri päivinä. Eilen porkkana toimi hyvin palkkiona lumitöistä, mutta tänään on saatava hieman suklaata. Myös koiran mieli saattaa muuttua. Tämän vuoksi on hyvä oppia yrityksen ja erehdyksen kautta, mikä toimii palkkana missäkin tilanteissa. Kannattaa myös treeneissä pitää muutamaa eri namia mukana, jos normaalit namit eivät tänään kelpaakaan. Ja muutenkin, namien vaihtelu nostaa niiden arvoa 😉

Itse huomaan, että agilityradalla Lukalle palkkiona toimii oikein hyvin jo itse rata, juokseminen ja ihanat putket. Lelu ei aina toimikaan radan jälkeen, vaikka repimisleikit ovat herran mieleen. Silloin kelpaa namit tai juostaan uudestaan putken kautta. Tällöin välillä mietin, että treenin loppu on oltava Lukalle suuri rankku, sillä kiva puuha loppuu ja joutuu autoon ja kotiin. Tämän vuoksi emme ikinä mene treeneistä suoraan autoon (pitää koira jäähdytelläkin toki ja itsensä), vaan teemme yhdessä mukavan pikku kävelylenkin.

Eli väärässä tilanteessa annettu nakki saattaa ollakin rankaisu! Oven kiinnilaitto, koirapuistosta lähtö, hihnan kiinnilaitto valjaisiin vapaana juoksemisen jälkeen ja sohvalta alas hyppääminen voivat kaikki olla koirallesi rankkuja. Mitä rangaistuksia löytyy teidän elämästänne?

Kuonokoppa voi olla suuri rankaisu, jos sitä ei opeta mukavaksi.

! Kirjoittaja ei suosittele väkivaltaisia ja kipua-aiheuttavia rankkuja missään tilanteessa! !

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *